Το 2ο Γυμνάσιο Λαμίας στην 54η επετειακή εκδήλωση της Μητρόπολης Φθιώτιδας

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 12 μ.μ., η Μουσική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου Λαμίας θα συμμετέχει στην 54η επετειακή εκδήλωση της Ι. Μ. Φθιώτιδας της ενορίας Αγ. Βαρβάρας Λαμίας, με θέμα: «Ιωάννης Καποδίστριας» στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού & Διοικητικού Κέντρου της Ι. Μ. Φθιώτιδας.

Μαζί της θα συμπράξει και η χορωδία του πολιτιστικού τμήματος της ενορίας Αγίας Βαρβάρας Λαμίας.

Το πρόγραμμα των μουσικών συνόλων θα περιλαμβάνει έργα του έντεχνου ελληνικού ρεπερτορίου.

 • Διεύθυνση μουσικών συνόλων:
  Γρίβας Δημήτρης, καθηγητής Μουσικής – Θεολόγος του 2ου Γυμνασίου Λαμίας
 • Συμμετέχουν οι μουσικοί:
  Κελεπούρη Λεμονιά, καθηγήτρια μουσικής, Δ/ντρια της Σχολής Πιάνου Λαμίας
  Γρίβας Παναγιώτης, πτυχιούχος κλαρινέτου, φοιτητής τμ. Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης Πανεπιστημίου ΜακεδονίαςΕυαισθητοποίηση και ενημέρωση σε θέματα ψυχικής υγείας

Την Πέμπτη 27/2/2014 και ώρα 12.20 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας,θα γίνει παρουσίαση του θέματος:

“Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σε θέματα ψυχικής υγείας”  από την εταιρία κοινωνικής ψυχιατρικής και ψυχικής υγείας (κ. Πρεμέτη Β. κλινική ψυχολόγο, κ. Σαρέλα  Αντ. παιδοψυχίατρο και κ. Κούρτη Ιφιγ. ψυχολόγο), για τους μαθητές της Β’ Τάξης του σχολείου.
Παρουσίαση με θέμα “Πρόληψη της σχολικής βίας”

Την Πέμπτη 20/2/2014 και ώρα 12.20 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας,θα γίνει παρουσίαση του θέματος:
“Πρόληψη της σχολικής βίας” από τη συνεργάτη του γραφείου Συμβουλευτικής της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Φθιώτιδας κ.Μήτσιου Ηλιάνα,για μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου.
Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

SID2014_SaferinternetGR_Logo

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day) διοργανώνεται από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε Φεβρουάριο από το 2004, σε περισσότερες από 99 χώρες και στις 5 ηπείρους. Για την Ελλάδα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται από τη Δράση Saferinternet.gr.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου έχει ως στόχο:

 • Να ευαισθητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους αναφορικά με την προώθηση ενός ασφαλέστερου Διαδικτύου για τα παιδιά μας
 • Να κινητοποιήσει όλους ?μικρούς και μεγάλους? γύρω από την ασφάλεια του Διαδικτύου, ενημερώνοντας για τη σημασία και τα οφέλη που απορρέουν από μια ορθή και υπεύθυνη χρήση του μέσου
 • Να ωθήσει το ενδιαφέρον της Πολιτείας και των ΜΜΕ, ως σημαντικούς πυλώνες στη σωστή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση.
 • Να ενεργοποιήσει όλους τους φορείς, σχολεία, μουσεία, πανεπιστήμια, δημοτικές αρχές, κέντρα νέων, εταιρίες, ακόμα και ιδιώτες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο να δράσουν ως «Πρεσβευτές» της ημέρας αυτής, μεταδίδοντας και πολλαπλασιάζοντας τα μηνύματά της.
 • Να ενημερώσει το κοινό για τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την προστασία των ανηλίκων στο Διαδίκτυο και την καταπολέμηση ανάρμοστου και παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου.

Οι κύριοι στόχοι της δράσης Saferinternet.gr είναι:

 • Η προστασία των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο, ή από ακατάλληλη ή επιβλαβή συμπεριφορά.
 • Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο.
 • Η προώθηση των θετικών πλευρών των διαδραστικών τεχνολογιών, ως εργαλεία της καθημερινής μας ζωής.
 • Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου, ενημερώνοντας τόσο για τα πολλαπλά οφέλη όσο και για τους πιθανούς κινδύνους, με στόχο τη δημιουργία πολλαπλασιαστικής δράσης μέσα στην τάξη.
 • Η ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ ανηλίκων και γονέων σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου, η προώθηση του ψηφιακού αλφαβητισμού και της κριτικής σκέψης.
 • Η υποστήριξη, γονέων, εκπαιδευτικών, αλλά και ανήλικων χρηστών με κατάλληλο ενημερωτικό υλικό.

Το Συμβουλευτικό Όργανο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου απαρτίζεται από εκπροσώπους δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των νέων τεχνολογιών, της εκπαίδευσης, της έρευνας και των ΜΜΕ. Έχει ως στόχο να συμβουλεύει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, να προτείνει νέες δραστηριότητες μέσα από την εμπειρία του και να δρα πολλαπλασιαστικά μέσα από τα δικά του κανάλια προώθησης και ενημέρωσης. Οι φορείς που απαρτίζουν το Συμβουλευτικό Όργανο είναι οι εξής:

Στο σχολείο μας έχουν οργανωθεί ενδοσχολικά συντονισμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ανά τάξη. Επίσης, το σχολείο μας συμμετέχει και σε εξωσχολικές δράσεις:

 •  Ορισμός εκπαιδευτικού του σχολείου μας από το Saferinternet.gr ως “Πρεσβευτή” και πολλαπλασιαστή της ημέρας αυτής για οργάνωση των δράσεων στο σχολείο και την ευρύτερη τοπική κοινωνία.
 •  Συμμετοχή στην κεντρική εκδήλωση του Saferinternet.gr στην αίθουσα τελετών του Δημόκριτου στην Αθήνα, με μουσικό δρώμενο και ποιήματα, όλα πρωτότυπες δημιουργίες των μαθητών μας.
 •  Συμμετοχή στην ενημερωτική εκπομπή “Για Σένα” του τηλεοπτικού σταθμού Star Κεντρικής Ελλάδας, στις 5:30 μ.μ.
 •  Συμμετοχή στην ημερίδα με θέμα “Ασφαλές Διαδίκτυο” που οργανώνουν τα γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων της Β/θμιας και Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Φθιώτιδας, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων και το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων, Λεωνίδου 11, 2ος όροφος, στις 5:00.

 
Η μουσική ομάδα του σχολείου μας

Με επιτυχημένες εκδηλώσεις και πολύπλευρες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, η μουσική ομάδα του 2ου Γυμνασίου, δίνει το καλλιτεχνικό της παρόν, όχι μόνο στο χώρο του σχολείου αλλά και συμμετέχοντας στην ευρύτερη πολιτιστική κίνηση της περιοχής. Την τελευταία 15ετία έχει παρουσιάσει συναυλίες, επετειακές γιορτές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, συμμετοχές σε καλλιτεχνικά δρώμενα του Δήμου Λαμιέων, συνεργασίες με άλλα σχολεία, εκπ/κές επισκέψεις, μουσικές μελέτες, παρουσιάσεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ενώ έχουν δημοσιευτεί εργασίες της στον τοπικό Τύπο. Σκοπός της λειτουργίας της είναι να υλοποιούνται οι στόχοι της εκπαίδευσης για ενεργοποίηση της μαθητικής δημιουργικότητας, καλλιτεχνική ομαδική ενασχόληση, καλλιέργεια της αισθητικής ικανότητας και ευαισθησίας και άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία. Η λειτουργία της εντάσσεται στα πλαίσια του μαθήματος της μουσικής. Η συμμετοχή των μαθητών είναι προαιρετική και οι δραστηριότητές της γίνονται στο χώρο του σχολείου μετά το μάθημα, με υπεύθυνο τον εκπ/κό μουσικής του σχολείου.

Ακολουθεί ένα βίντεο με ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό από εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
Πρόκριση για το 2ο Γυμνάσιο Λαμίας

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων  της δράσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2014 (11 – 2 – 2014) το 2ο Γυμνάσιο Λαμίας συμμετείχε στην κατηγορία “Μουσικό Δρώμενο” με το τραγούδι του μαθητή της Γ΄ τάξης Γιάννη Ρέτσιου “Ζήσε όχι από το Ίντερνετ, αλλά από την  καρδιά σου” και προκρίθηκε στα 17 (από 54 συμμετοχές). Τα προκριθέντα έργα έχουν αναρτηθεί στο κανάλι του saferinternet http://www.youtube.com/user/SID14GRMyLifeOnline και θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή συνεδριακή ημερίδα στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Δημόκριτου, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014.